Grill dla wegetarian – grillowane warzywa

0
256
grillowane warzywa

Okazuje się, że na grillowym ruszcie ląduje już nie tylko kiełbaska, skrzydełka czy karkówka. Dania z grilla to także szeroki wachlarz propozycji dla osób, które nie jedzą mięsa. Dzięki temu w biesiadach z grillem w roli głównej udział mogą brać również wegetarianie. Sprawdź najlepsze propozycje na bezmięsne dania z grilla, które sprawdzą się zarówno jako główne składniki obiadu czy kolacji, ale też jako smakowite dodatki. 

Dania bez mięsa z grilla 

Ponieważ dania z grilla cieszą się niesłabnącą popularnością, a w każdym sezonie wiosenno-letnim znajdują coraz więcej amatorów, profesjonalni kucharze oferują coraz bardziej wyszukane propozycje. Dzisiaj nie brakuje wśród nich również takich, które udaje się przyrządzić bez mięsa. Zwróć uwagę, że wegetarianizm to już nie tylko chwilowy trend, ale wręcz filozofia życia. 

Na ruszt warto wrzucić ser camembert z niewielką ilością żurawiny, a całość zawinąć w folię aluminiową. W wersji grillowanej świetnie sprawdzają się również inne sery, jak grecki halloumi. Z powodzeniem można grillować także pieczywo, a najlepiej smakuje bagietka czosnkowa. 

Grillowa uczta nie może odbyć się jednak bez warzyw i trzeba przyznać, że w tej grillowanej odsłonie zawsze są wyśmienite.

Jakie warzywa można grillować?

Kolby kukurydzy z grilla, frytki z batatów, grillowana marchewka, cukinia, papryka albo pieczarki, to oczywiście tylko niektóre z propozycji na dania bezmięsne. Warzywa na grilla mogą występować w tej prostej albo nieoczywistej odsłonie. Wybornie smakują grillowane kotlety z kalafiora albo ciecierzycy, szaszłyki z bakłażana, cebuli, pietruszki i kolorowej papryki albo faszerowane serowym farszem ziemniaki w mundurkach.  

Warzywa będą jeszcze pyszniejsze, kiedy oprószysz je ulubionymi ziołami i przyprawami. Świetnie pasuje sól i pieprz, ale też curry, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, suszone pomidory oraz mielony czosnek. Już na talerzu dodaj do nich pokrojoną drobno natkę albo koperek. 

To jeszcze nie wszystko, bo grillowane warzywa będą smakować jeszcze lepiej w towarzystwie sosów i dipów. Idealnie pasuje do nich tradycyjny sos tzatziki, czosnkowy, majonezowy, tzw. tysiąca wysp albo koperkowy.

Wszystkie wymienione wyżej wegetariańskie dania z grilla mogą stanowić główny element na talerzu albo być serwowane jako dodatki do dań mięsnych, jak kiełbaska z grilla, kaszanka, karkówka czy drób. Jeśli stawiasz na zdrowe jedzenie z grilla, serwuj warzywa z dodatkiem ryb albo owoców morza. Te propozycje też w łatwy sposób można przyrządzić na ruszcie. 

Dania wege są doskonałe z grilla, zarówno węglowego, jak i gazowego. Pamiętaj jednak o odpowiednim przygotowaniu nie tylko wszystkich składników spożywczych, ale i niezbędnych akcesoriów. Koniecznie umyj ruszt, korzystaj ze specjalnych tacek, na których ułożysz produkty. Same warzywa przyprawiaj na kilka godzin przed przyrządzeniem, dzięki czemu będą smakować i pachnieć jeszcze lepiej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here